Muntii Apuseni sunt brazdati de pesteri datorita rocii calcaroase, fiind raiul iubitorilor de speologie!
Echipamentul si ghidajul de specialitate joaca un rol extrem de important intr-o expeditie speologica. In functie de importanta ne permitem sa va prezentam piesele de echipament speo sub doua mari categorii:
Echipament de baza
Din categoria « echipament esential » face parte casca care ar trebui sa fie realizata dintr-un material usor si foarte rezistent, cu proportie plin/gol buna, care sa iti asigure o ventilatie optima. Nu sunt de neglijat nici clemele exterioare pe care se fixeaza frontalele. In functie de tipul de cleme poti sa alegi dintr-o gama mai larga sau mai restransa de frontale.
Frontala este un alt element cheie, doar nu vrei sa bajbaiesti prin intuneric. Sistemul cel mai recent si aparent, cel mai bun este cel pe led-uri. Pentru a evita orice fel de neplaceri ar trebui totusi, sa te asiguri, ca frontala ta are un sistem bun de racire in caz de led-uri de mare putere. Carcasa frontalei este de asemenea foarte importanta. Trebuie sa fie rezistenta la socuri, umiditate si argila. Aceasta doar daca esti extrem de pretentios sau tii la calitatea exceptionala a pieselor de echipament pe care le ai asupra ta.
Cine ar fi crezul ca in epoca moderna vom ajunge tot la cizme de cauciuc ? Dar nu orice cizme, ci unele realizate din cauziuc moale, puternic aderent si cu crampoane. Lungimea ideala este pana la genunchi pentru a permite deplasarea prin raurile subterane. Acestea trebuie sa fie cat mai fixe, din punctul de vedere al latimii pe gamba pentru a preintampina patrunderea cu usurinta a apei. Se recomanda folosirea acestor cizme impreuna cu o pereche de branturi termoizolante pentru un confort termic mai ridicat.
Tot pentru asigurarea comfortului termic iti sugeram si subcombinezolul polar care ar trebui fabricat din fibre hidrofobe pentru pastrarea unei temperaturi constante a corpului. In plus trebuie sa fie elastic pentru nu ingradi in nici un fel miscarea corpului. Aceasta piesa de echipament functioneaza si ca pijama pentru noptile reci sau haina curata pe care o vei purta pe drumul inspre sau dinspre pestera.
Urmatorul element pe lista este combinezonul cordura care te va proteja de apa si de argila si fiind confectionat din cordura nu se va sfasia la contactul cu pietrele ascutite din pasajele inguste. Sa stii ca aceasta „piesa vestimentara” nu este o optiune ci mai degraba o necesitate!
Nu uita nici de manusi chiar daca rolul lor este doar de a proteja pielea in contact cu pietrele si argila. Izoleaza foarte putin temic, fiind o combinatie de textil si material cauciucat si sunt putin mai lungi decat manusile normale, reusind sa acopere mana pana aproape la cot.
Echipament util
Sa trecem acum la echipamentul ce are legatura mai mult cu tehnica. Vei avea nevoie de un ham. Chiar daca ai putea crede ca nu te duci la catarat, vor fi situatii in care doar cu ajutorul hamului vei ajunge in inima pesterii. Diferentele de nivel sunt un „must-have” al unei pesteri care sa ofere satisfactie speologilor consacrati care nu se mai lasa impresionati de scorburi sapate in stanca. Pentru a ajunge in siguranta la destinatie vei avea nevoie si de demirond (verigi pentru realizarea de conexiuni intre piesele de echipament), coborator (un mecanism constituit din cilindri pe care se ruleaza sfoara), croll (blocator de piept), poignee (blocator de mana) si tot felul de carabiniere.
Zone de explorare
Inceputurile pot fi anevoioase ca in orice alta activitate. Putin cate putin, vei ajunge de la stagii de initiere simple la explorarea unor pesteri precum Pestera Izbandis, una dintre cele mai greu accesibile pesteri din muntii Padurea Craiului. Accesul in aceasta se face pe deasupra izbucului, urmand un taras de 40-60 minute pana la initierea in lumea de vis a pesterii de 1667,6 m. Vizitarea se recomanda doar speologilor din cauza aparitiilor de gaze toxice. Deocamdata nu se stie care este sursa acestora.
Pestera Batanului, este o alta atractie speologica din zona Suncuius. Este dezvoltata pe mai multe nivele, frumos concretionate dar care sunt accesibile doar vizitatorilor cu experienta si dotati cu echipament speologic. Prin intrarea de jos se poate ajunge la paraul subteran dar numai dupa coborarea unei saritori de 6 metri care, in conditii de ape mari se transforma in cascada.
De la frumuseti ascunse printre roci terasate trecem la o pestera care este adapostul unor plaje de nisip, cascade, lacuri subterane, prabusiri si cateva concretiuni. Pestera Moanei se intinde pe 1170 m avand 2 intrari suspenadate la aproximativ 20 m deasupra albiei Vaii Luncilor si care este de o frumusete de neimaginat.
Doar speologii „umblati” ar putea sa combata cu adevarat prejudecata conform careia „nimic bun nu se ascunde in subteran”. Prin simpla vizita a unei astfel de pesteri parca ne-am intoarce mult in timp, cand natura dispunea inca de frumusetea-i paradisiaca. Simpla prezenta intr-un astfel de loc te incarca cu energie cat sa combati eficient efectele negative ale vietii de zi cu zi.
Soarele sau furtuna ne traseaza, de multe ori, viata de zi cu zi. Ceea ce traseaza imaginea generala a Pesterii Vantului este curentul de aer de la intrare care atinge uneori si 50 km/ora. Aceasta pestera reprezinta o rezervatie speologica ce poate umple sute de pagini prin minunatiile ce le ascunde. Cu o lungime de 52 km, pestera ascunde cam toate formatiunile pe care le poti gasi intr-o pestera si te poti considera cu adevarat norocos daca ai pus piciorul aici.
Zona Suncuius este un adevarat paradis speologic ce merita explorat. Trebuie insa sa fii constient ca „Nimeni nu are voie sa distruga daca nu-i in stare sa recladeasca ceea ce a distrus”. Acesta este mesajul pe care l-am gasit scris pe o bucata de tabla din Padurea Craiului, incercata de vreme si marcata de ploi, si pe care dorim sa-l trimitem mai departe!
0 Comments Leave a comment